dijous, 12 de febrer del 2009

santa eulàlia


Avui parlarem una mica d'història i també un xic de cultura per celebrar la diada d'avui: Santa Eulàlia, la segona patrona de Barcelona.

La història parla d'ella com una nena màrtir de 13 anys. Dades de la insustituible viquipèdia:
"D'acord amb la tradició, un dels turments que va patir va consistir a llançar-la rodolant dins una bóta plena de vidres pel carrer actualment anomenat Baixada de Santa Eulàlia, on hi ha una imatge de la santa en una petita capella. Un altre turment fou el del foc, però miraculosament les flames s'apartaven del cos d'Eulàlia per dirigir-se contra els seus botxins.[1] Diu la llegenda que la van clavar tota despullada en una creu en forma de 'X' (forma coneguda com a creu de Santa Eulàlia). En aquell moment per preservar la seva intimitat li van créixer els cabells i va començar a nevar. És co-patrona de Barcelona."

Deixant de banda si hi ha més història o imaginació, comencen avui les festes de Santa Eulàlia de Barcelona. Festes.org ens apropa als actes que es succeiran els propers dies amb motiu de la festivitat de la co-patrona. També podeu consultar la web de l'ajuntament de Barcelona.

El que em toca més de prop és diumenge. El Gerard es vestirà de diable i anirà a cremar el casc antic de la nostra ciutat. Serà la seva primera encesa oficial -abans només ha participat com a públic en algun taller de foc a cotxeres-.
Potser passat el correfoc el nen gran ens faci cinccèntims de le seves impresions.

Acostumo a posar fotos pròpies a totes les entrades, però en aquesta ocasió la foto que obre el bloc li he "robat" a la Mimi, de Guspires de Sants, i va ser presa al correfoc de Santa Eulàlia de fa un parell d'anys.

Com a colofó d'aquest escrit us deixo un fragment d'un poema de Verdaguer referit a Santa Eulàlia, i un mapa amb el recorregut del correfoc de diumenge, que començarà a les 6 de la tarda a la plaça de Sant Jaume i finalitzarà a la plaça de la Catedral.
Si voleu veure el Gerard ja cal que estigueu alerta. Les Guspires de Sants surten en tercer lloc! No us les perdeu!





Veyent acostar les flames
també reculà Dacià
la tanca dins d'una tina
que té sagetes per claus
tot encerclada de glavis
y gavinets de dos talls

Baixada de Santa Eulàlia
tu la veres redolar
d'un abisme a un altre abisme
per aquells rostos avall
deixant un rastre en les herbes
un bell rosari de sanch.

Mossèn Cinto Verdaguer

2 comentaris:

guspires ha dit...

hola soc la mim
be ara tambe hos explico el perque de que nomes cremin diables infantils per sta eulalia:

cap al 16.. en la guerra dels segadors van venir uns nobles a la cuitat de bcn i l' arquebisbe els habia de entretenir amb els que s' anomenava els entremessos o com mes tard es va dir el ball de diables. el que es va trobar que que a la ciutat de bcn i a les seves rodalies no hi habien gaires homes i els que hi havien estaven lisiats o malfetirs o malats apunt de morir i fos com fos havien de quedar be amb els nobles vinguts d' europa ja que deixarien diners i negosis per poder prosperar la ciutat. veien que no tenia homes adults per poder fer el ball de diables i els seus entremessos i que tots els joves estaven a la guerra va decidir anar a l' enclussa de barcelona(l'horferinat) i va fer vestir els nens d' una alçada molt concreta per que fesin l'espectacle de foc eren nens entre 6 i 8 anys ja que a partir dels 10 els portaven a la guerra o a treballar al camp, els nens ho van fer tant tant be que desde aquell moment a la ciutat de barceliona quan habien de fer algun homentge a gent amb poder sempre cridaven aquest nens, aixo els hi feia poder tenir mes menjar per l' horfanat, tenir una mica de reputacio i mes sortides per poder anar a servir a cases nobles com a mosso i no morir de gana amb 12 anys per els carrers de la ciutat o haguer de pidolar o robar per sobreviure. desde el 1729 a la ciutat de barcelona en la festivitat de la seva patrona sta eulalia sent una santa infantil queda instaurada com a festa major per nens per promoure la cultura i l'educacio i per aquest motiu per sta eulalia ara al 2009 nomes cremem infantils i no fem el macrocorrefoc de la merce que seria desplaçar els petits per venefici dels adults i aixo ja passa massa vegades

historia de diables dins l' historia de catalunya

mimi

maricruz ha dit...

Moltes gràcies per completar l'article. Espero que avui el Gerard s'animi i fem una entrada de com va anar el correfoc de Santa Eulàlia. I posarem algun petit video.
Ja d'entrada, dir que el Gerard va disfrutar i vol repetir.